Filmele si serialele coreene pe care le-am urmarit – partea 1

Blogul fara nume in editia s-a de pe alexbidam.wordpress.com s-a ridicat in mare parte datorita faptului ca eram fan al filmele si serialelor sud-coreene. Azi, din criza de idei, am zis sa scriu despre filmele si serialele pe care eu le-am urmarit atat la TV cat si pe internet.

Pentru ca lista e putin cam lunga si contine atat seriale distribuite la tv cat si pe site-urile de streaming video azi am sa va delectez cu prima parte, ce contine doar 4 seriale.  In zilele urmatoare avem si restul de filme si seriale. bidam

 

Giuvaierul Palatului – Dae Jung Geum

E primul serial pe care TVR-ul l-a distribuit.

Povestea se desfășoară în Coreea în timpul domniilor regelui Seongjong, regelui Yeonsan-gun (1494-1506) și a regelui Jungjong (1506-1544). Povestea începe cu Regina Yun, mama regelui Yeonsan-gun, care este otrăvită de un grup din garda imperială aflată sub comanda regelui.

După incident, un paznic imperial, Seo Cheon-Soo, care a însoțit grupul, suferă un accident în drum spre casă. El este salvat de un enigmatic ermit, care îi spune că viața lui va gravita în jurul a trei femei; una pe care el nu vrea să o omoare, dar va muri din cauza lui, altă femeie căreia vrea să-i salveze viața, dar care va muri din cauza lui, și o a treia care o să-l omoare, dar va salva multe vieți. (Nu devine limpede decât mult mai târziu că cele trei femei sunt Lady Yun (mama lui Yeonsan-gun), Park Myeongi (mama lui Jang Geum), și în cele din urmă, Jang Geum.

Primejdiile psihologice prevăzute îl fac să demisioneze. Park este o ucenică de la bucătăria regală, martoră la o conspirație a doamnei Choi împotriva Reginei Mamă. Park Myeong-I este acuzată pe nedrept că a întreținut relații nepotrivite cu un ofițer, în cercul interior al personalului superior de la bucătărie și este obligată să bea otravă. Ea este salvată de doamna Han, cea mai bună prietenă a ei de la palat, care îi administrează un antidot. Mai târziu, ea va fi salvată din greșeală de către pensionatul Seo. Cei doi se căsătoresc și trăiesc în secret într-un sat, ca oameni dintr-o clasă inferioară. Acolo se naște fiica lor, Seo Jang-geum.

În anul 1504 regele Yeonsangun ordonă o investigație masivă în cazul morții mamei sale și îl găsește pe Seo Cheon-Soo și familia lui, în mare parte datorită lui Jang-Geum, care spusese că familia sa nu a fost din clasa inferioară și că tatăl ei a fost ofițer militar la palat. Aceasta conduce la arestarea lui Seo și la împrăștierea familiei acestuia. Jang Geum și mama ei fug, dar mama ei este rănită mortal de către dușmanii lor. Înainte de moarte, ea îi spune lui Jang-Geum ultima ei dorință, aceea ca ea să devină Prima Doamna la Bucătăria Regală și să scrie în Cartea Primelor Doamne de la Bucătărie nedreptatea făcută asupra ei. (Acest lucru a fost îndeplinit în timpul episoadelor de mai târziu al seriei, unde Jang-Geum a plâns în timp ce a scris acest lucru.)

Si ca sa trecem mai repede in revista Jung-geum intra la palat, este distribuita in bucataria regala unde este uncenica domanei Han, prietena cea mai buna a mamei sale.  Datorita talentului acestea cad ivictime colaterale telor, conspiratiilor si luptelor pentru putere la palat si ajung sa fie exilate n insula Jeju, doamna Hand  murind pe drumul spre exil. Acolo Jung Geum cunoaste o infirmiera, prin care afla ca femeile ce au cunostiinte medicale pot ajunge la palat, ea învață medicină, iar perseverența și tenacitatea fac din ea o infirmieră competentă. În încercarea sa de a deveni infirmieră de medicină generală, ea trebuie să scape de ea însăși și de ura din inima ei și să îmbrățișeze cu adevărat virtuțile de a fi un medic. Învată acest lucru și reintră în palat.

Reintoarsa la palat devine din ce mai buna ca infirmiera, da nas in nas cu rivalele sale.

În ceea ce privește complotul de care vrea să scape odată pentru totdeauna, relația lui Jang Geum cu ofițerul Min Jung-ho (care este acum parte a cabinetului regal) se intensifică. Cea mai bună prietena a lui Jang Geum, Yeon-Sang, devine concubină a regelui. Jang-Geum a diagnosticat în mod corect că regele suferă de boala Behçet și nu de febră tifoidă. Printr-un proces de interogare dramatică, faptele săvârșite de doamna Choi și subordonații acesteia sunt descoperite, ducând la distrugerea familiei Choi și a oficialilor de rang înalt (exemplu fiind prim-ministrul Oh). Doamna Choi a murit în timp ce încerca să recupereze o eșarfă de pe o stâncă, conform unei premoniții din copilăria ei.

Prin devotamentul ei față de familia regală, perseverență și calificare, Jang Geum a fost recunoscută ca fiind cel mai bun medic de la palat. Jang Geum a diagnosticat în mod corect regina ca având doi fetuși morți în pântecele ei, salvând viața acesteia. De asemenea a convins-o pe Regina Mama să urmeze un tratament medical și a descoperit cauza principală a bolii cronice a regelui .

Regele se îndrăgostește de Jang-Geum, dar se abține de la a o face concubină regală pentru că înțelege că Jang-Geum iubește medicina. Ca o recunoaștere a realizărilor sale și din dorința de o păstra alături de el, Regele o face medic personal, care ii oferă titlul de „Dae” (care înseamnă „cel Mare”), precum și poziția oficială a treia din rangul al nouălea.

Decizia regelui este primită cu înverșunare de cărturari și miniștri, deoarece având o femeie în elita birocrației de la Palat reprezintă o sfidare deschisă și fără precedent. Jang-Geum, înțelegând că ea ar putea afirma drepturile și capacitatea femeilor, prin acceptarea postului, fără tragere de inimă face acest lucru. Jung-ho, acordând sprijinul său ferm în promovarea ei, este pus sub acuzare pentru că merge împotriva învățăturilor academice și va fi exilat. Ei sunt astfel separați.

În ciuda îngrijirii atente oferite de către Jang-Geum, Regele intră în stare critică. El nu mai putea fi tratat cu acupunctură sau cu medicamente. Ca o ultimă soluție, Jang-Geum a sugerat intervenția chirurgicală (pentru care ea deja a descoperit o anestezie). Oficialii curții au fost îngroziți de abordarea ei revoluționară, care a fost o raritate, în plus, Regele fiind considerat prea sacru pentru a i se permită să sângereze. Deși Regele a crezut în ea, el a fost preocupat de faptul că ar trebui să nu se intervină chirurgical, caz în care Jang Geum ar fi fost omorâtă.

Cu deteriorarea stării sale, regele știa că sfârșitul îi este aproape, dar a fost mult mai îngrijorat de soarta lui Jang Geum. Pentru a o proteja, regele a trimis-o departe, împotriva voinței ei, permițându-i să se căsătorească cu Jung-ho și să scape de la palat. S-au căsătorit și au trăit împreună timp de 8 ani, cu fiica lor. Toate acestea în timp ce, Jang Geum și Jung-ho sunt obligați să ducă o viață de vagabonzi, cu detractorii în căutarea ei, de la moartea regelui Junjong. Cu toate acestea, Jang-Geum continuă sa trateze pacienții peste tot unde se duce.

Ca urmare, aceștia au fost identificați în cele din urmă și duși la palat. În loc să fie pedepsiți, ambii au fost reintroduși de către Regină Mamă – fostă Regină Munjeong care a favorizat-o pe Jang Geum atunci când ea era infirmieră, iar acum îi dă o putere enormă. Jang-Geum constată că toți prietenii ei au funcții în palat, palatul fiind mult mai pașnic decât în perioada Choi. Jang-Geum și Jung-ho se tem de politica de palat și decid să avanseze. Povestea se termină cu faptul că Jang-Geum efectuează prima cezariană din Coreea.

 

Furtuna la palat – Yi San

Este cel de-al doilea serial pe care TVR l-a difuzat. Tin minte ca primele 4 episoade nu le-am vazut la tv pentru ca nu crezuzem ca o sa mai fie alt serial la tv, insa cand am vazut ca se difuzeaza l-am cautat repede si am prins din urma povestea serialului.

Yi San dramatizează viața regelui Coreei Jeongjo, al 22-lea conducător al dinastiei Joseon. Jeongjo este amintit în istoria coreeană pentru simpatia sa cu situația omului comun, în ciuda propriei sale răsfățări drept regalitate.

Drama începe cu primii ani ai regelui, timp în care se împrietenește cu doi copii care lucrează în Palat, care sunt expulzați ulterior. Regele Yeongjo (bunicul lui Jeongjo) îl închide pe tatăl lui Jeongjo, prințul Sado, într-un cufăr de depozitare a orezului, fără mâncare sau apă, deoarece se teme că prințul coroanei plănuiește o lovitură de stat. Jeongjo vrea să-și salveze tatăl și, cu ajutorul prietenilor săi, Seong Song Yeon și Park Dae Su, îl roagă pe regele Yeongjo să-l ierte pe prințul coroanei.

Drama trece apoi la anii adulți ai lui Jeongjo, când el și prietenii săi stabilesc contactul unul cu celălalt. De-a lungul timpului, poziția lui Jeongjo în calitate de prinț coronar este amenințată de intrigile palatului.

Prințul coroanei, Jeongjo, începe să se îndrăgostească de unul dintre prietenii săi din copilărie, Seong Song Yeon, al cărui tată, artist al palatului, a murit când era tânără. Povestea urmărește apoi ascensiunea la putere a lui Yi San, asumarea lui de domnie și palatele labirintice intrigii pe care trebuie să le păzească în mod constant fațiunea No-ron. În timp ce spectacolul se abate de la înregistrarea istorică în mai multe moduri, reprezentarea sa asupra vieții de curte din timpul dinastiei Joseon pare să se bazeze pe surse contemporane.

Secretele de la palat – Queen Seon-deok

Acțiunea are loc în perioada celor trei regate – Shilla, Baekjae, Goguryo -, în jurul anilor 572-647 în regatul Shilla.

Deok-man (numele celei ce avea să devină regina Seon-deok) este abandonată la naștere din cauza unei profeții vechi: „Dacă regalitatea dă naștere la gemeni, toți bărbații de origine sacră (descendenți ai regelui) vor dispărea”. Regele Jinpyeong este nevoit s-o trimită pe cea de-a doua geamănă departe de palat împreună cu slujnica So-hwa.

Secretele de la palat ne face cunostina inca din primul episod cu tanara Mishil, a carei siretenie si aviditate dupa putere o putem remarca din relatia cu regele Jinheung.

In dorinta de a deveni regina cu orice pret, Mishil intrevede o oportunitate cand sotia nepotului lui Jinheung, Jinpyeong, da nastere la doua fete gemene.

Conform profetiei, nasterea unor gemene in familia regala aducea cu sine blestemul de a nu mai avea nici un mostenitor de sex masculin. Mishil coalizeaza un grup de nobili in jurul ei, pentru a putea sa o indeparteze pe regina de pe tron si a obtine aceasta pozitie pentru sine. Pentru a preveni acest lucru, Jinpyeong este nevoita cu durere in suflet sa se desparta de una dintre gemene, trimitand-o in secret in afara palatului si incredintand-o unei slujnice care ii va deveni mama adoptiva.

Mai târziu, Deok-man revine la palatul regal din Shilla, odată cu ajutorul primit de la sora sa geamănă, prințesa Cheon-myeong, în efortul de a ține piept lui Mi-shil, care dorea cu orice preț să devină Regina Shillei. Mi-shil pune la cale planuri diabolice pentru a nu permite lui Deok-man să fie recunoscută ca prințesă. În cele din urmă, Mi-shil reușește să o ucidă pe prințesa Cheon-myeong care dorea s-o scape pe Deok-man de răutățile lui Mi-shil. 

Folosindu-și inteligența proverbială, prințesa Deok-man îl cooptează pe generalul Kim Yu-shin, liderul unui clan de Hwarangi (luptători de elită) pentru a-și elimina un adversar înverșunat, pe Mi-shil, și să acceadă la tronul Sillei. Se țese o idilă între Deok-man și Yu-shin, dar Yu-shin este nevoit să se căsătorească cu nepoata lui Mi-shil. Deok-man reușește să fie recunoscută ca Prințesă în urma unei eclipse de soare pe care o profețește cu ajutorul unui călugăr ce descifra mișcarea planetelor cu ajutorul unor almanah-uri chinezești.

Între timp, Mi-shil pornește o revoltă pentru a-l înlătura pe rege de la putere și să devină Regină, eternul său vis. Înfrântă de trupele conduse de Yu-shin și Al-cheon, Mi-shil se sinucide, dar lasă vorbă urmașului său, Bi-dam, fiul ei și al regelui Jinji, să urmeze eforturile ei și să devină rege. După moartea regelui Jinpyeong, Deok-man devine regina Seon-deok, prima femeie care domnește în regatul Shilla, dar este nevoită să renunțe la dragostea sa pentru Kim Yu-shin pentru a deveni un conducător dedicat al Shillei.

Urmează o domnie violentă, cu răscoale puse la cale de urmașii lui Mi-shil, printre care și fiul acesteia, Bi-dam, invazii ale celor din regatul Baekje, revolte interne. Bi-dam, care deși este îndrăgostit de regină, vrea să urmeze ultimele dorințe ale lui Mi-shil, acelea de a deveni rege. Acesta este păcălit de acoliții săi să se întoarcă împotriva lui Deok-man și să pornească o revoltă pentru a o înlătura de la putere pe Regina Seon-deok. Când își dă seama că a fost înșelat, este deja prea târziu. Trupele lui Yu-shin și Al-cheon înăbușă răscoala și îi prind pe cei vinovați. Bi-dam reușește să scape și, în încercarea de a ajunge la Regina Seon-deok, este ucis de arcași.

Cronicile Frumoasei Luptatoare – Damo

In secolul XVII in Coreen, in timpul dinastiei Chosun, exista un grup de femei numite Damo. “Damo” inseamna femeie politista. Femeile care erau denumite Damo erau dintr-o clasa sociala inferioara, dar avea privilegiul de a investiga camerele private alea altor femei si sa interogheze femeile din nobilime, acolo unde niciun barbat nu putea patrunde. Damo care lucrau in palat erau expuse chiar si intrigilor politice. Dar Damo, fiind din o clasa sociala joasa si fiind si femei, erau tratate la fel ca si slugile in societate.
Ele nu erau acceptata de societatea vremii, plina de prejudecati despre clasele sociale si sexul persoanei. Acest serial este despre o femeie Damo numita Chae-Ok. Nascuta intr-o familie de nobili, Chae-Ok a fost vanduta ca sclava dupa ce tatal ei (invinuit de tradare) s-a sinucis. In timp ce fugea de garzile imperiale, Chae-Ok a fost separata de fratele si mama ei si a fost silita sa serveasca ca servitoare personala a tanarului Hwanho Yoon. Hwanho Yoon este fiul unei concubine cu un functionar guvernamental nobil. Sangele sau e de origine prea ridicata pentru a fi considerat om de rand dar statutul sau social (din cauza originii amestecate) este prea scazut pentru a face parte din inalta nobilime. Hwanho Yoon este trimis de tatal sau la un masetru in arte martiale pentru a invata sa se lupte. Pentru ca Chae-Ok a fost servitoarea lui HY aceasta l-a insotit pe tanar si de asemenea, a invatat si ea arta de a lupta.

 

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.